utorak, 17. svibnja 2011.

Što su to Virusi, crvi, trojanski programi - Sortiranje malicioznih programa

VIRUSI su prve vrste zloćudnih programa. Njihova svrha je da se uhvate za program te uz to mijenjaju njegovu adresu izvršavanja tako da se pri pokretanju programa izvršava sam virus. Potom nakon izvršetka svog cilja (zaraze ostalih) program se nastavlja izvoditi.













CRVI 
spadaju u kategoriju koji se šire putem računalnih mreža sami, ali bitna razlika između virusa i crva je u tome što crvi ne inficiraju ostale datoteke, dakle logika nalaže da se nalaze kao samostalne izvršne datoteke (.exe). Unazad nekolicinu godina bili su vrlo česta pojava, ali Microsoft je problem rješio vrlo elegantno ubacivanjem osobnog vatrozida u Windows XP Service Pack 2. Sredstvo za širenje im može biti razno od MSN-a, i sličnih servisa do USB memorija i ostalog.







TROJANSKI KONJI


Popularni trojanci su 3. kategorija malicioznih programa. Njihova glavna razlika između crva i virusa je u tome što se oni nemogu sami izvoditi nego isključivo ih korisnik mora aktivirat. To najčešće se događa pri instalaciji nekakvih softwarea i slično. Njihov cilj je da se ponovno aktiviraju pokretanjem računala te nastoje bit neprimjetni.





Nema komentara:

Objavi komentar